HOOFDSTUK I. ALGEMENE BEPALINGEN

De in dit hoofdstuk 1. opgenomen algemene bepalingen zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen tussen F&F en haar Opdrachtgevers.

Artikel 1. Definities

1. In deze Voorwaarden hebben de met een hoofdletter weergegeven woorden de navolgende betekenis:

• F&F : F&F Productions, kantoorhoudende te Eindhoven;

• Toeleveranciers : De leveranciers waarvan F&F gebruik maakt in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst, waaronder begrepen onder-opdrachtnemers en/of ZZP’ers;

• Opdrachtgever : De wederpartij van F&F bij een Overeenkomst of andere rechtsbetrekking;

• Overeenkomst : Iedere overeenkomst tussen F&F en Opdrachtgever, elke wijziging of aanvulling daarop, alsmede alle (rechts)handelingen ter voorbereiding en/of ter uitvoering van die overeenkomst;

• Partijen : F&F en Opdrachtgever;

• Partij : F&F of Opdrachtgever;

• Productie : het bedenken, uitwerken, opleveren en coördineren van de technische productie van evenementen en beursstands.

• Voorwaarden : Deze algemene voorwaarden.

Artikel 2. Toepasselijkheid

1. Deze Voorwaarden zijn van toepassing op alle rechtsbetrekkingen tussen F&F en Opdrachtgever, inclusief aanbiedingen, offertes en Overeenkomsten.

2. De algemene voorwaarden van Opdrachtgever zijn tussen Partijen niet van toepassing, ook niet als daarin een prevalentiebeding is opgenomen.

3. Van deze Voorwaarden kan slechts worden afgeweken, indien en voor zover zulks schriftelijk door F&F is aanvaard. Een overeengekomen afwijking of aanvulling heeft slechts betrekking op de specifieke opdracht waarvoor deze is afgesproken en niet op nieuwe opdrachten of Overeenkomsten.

Artikel 3. Offertes / Totstandkoming Overeenkomst

1. Tenzij uitdrukkelijk anders in een aanbiedingen of offerte van F&F is vermeld, geldt dat alle aanbiedingen en/of offertes van F&F:

a. geheel vrijblijvend zijn en te allen tijde door F&F kunnen worden herroepen en/of ingetrokken. Ook indien Opdrachtgever de aanbieding of offerte al heeft geaccepteerd, is F&F bevoegd om het aanbod alsnog in te trekken, mits zij

dat per omgaande doet, op redelijke gronden en zulks schriftelijk en gemotiveerd aan de Opdrachtgever bericht;

b. vervallen indien deze niet uiterlijk binnen 14 dagen na verzending daarvan onvoorwaardelijk en integraal door Opdrachtgever zijn aanvaard door schriftelijke

mededeling aan F&F.

2. Het staat F&F volledig vrij om eventuele orders, opdrachten en/of bestellingen van een (mogelijke) Opdrachtgever al dan niet te accepteren.

3. Overeenkomsten komen tot stand op het moment dat (1) F&F de schriftelijke

bevestiging ontvangt van Opdrachtgever dat deze aanbod of offerte van F&F onvoorwaardelijk en integraal aanvaard (tenzij F&F gebruik maakt van de bevoegdheid als weergegeven in lid 1a. van dit artikel); (2) F&F een order, opdracht of bestelling van Opdrachtgever schriftelijk aanvaard; (3) op het moment dat F&F begint met de uitvoering van de Overeenkomst; óf (4) op het moment dat F&F voor de betreffende Overeenkomst aan Opdrachtgever een factuur zendt.

4. Onvolledigheden, onjuistheden etc. in de Opdrachtbevestiging komen voor rekening en risico van de Opdrachtgever.

5. Aanvaardt een Opdrachtgever de offerte van F&F niet, maar blijkt het door F&F opgestelde en in de offerte weergegeven plan en/of ontwerp wel te worden gebruikt, dan zal Opdrachtgever aan F&F alle schade vergoeden die F&F daardoor lijdt. Die schade is ten minste gelijk aan het aantal uren, dat F&F besteed heeft aan het opstellen van de offerte, het plan en het ontwerp, tegen het op dat moment door F&F gehanteerde commerciële uurtarief.

Artikel 4. Prijzen

1. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is aangegeven, zijn alle geoffreerde of overeengekomen prijzen exclusief BTW, invoerrechten, andere verplichte heffingen, kosten van vergunningen, door overheid voorgeschreven maatregelen, veiligheidsmaatregelen, vervoer- en verpakkingskosten, in- en uitlaadkosten, montage- en installatiekosten en verzendkosten. Brandstofkosten en eventuele

parkeerkosten worden op basis van nacalculatie aan Opdrachtgever in rekening gebracht.

2. Indien na totstandkoming van de Overeenkomst één of meerdere kostprijsfactoren, zoals inkoopprijzen voor goederen, diensten en/of Toeleveranciers, invoerrechten, valutakoersen, vervoerkosten, verpakkingskosten en dergelijke, voor F&F zijn gestegen, is F&F gerechtigd de overeengekomen prijs daarmee te verhogen.

3. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is aangegeven draagt Opdrachtgever zorg voor catering van de crew op basis van het toegestuurde crewcateringschema, waarbij de maaltijden voldoende gezond en voedzaam zullen zijn. In het geval opdrachtgever de crewcatering niet verzorgd zal F&F daarvoor zorgdragen en wordt aan Opdrachtgever een vergoeding van € 25 exclusief BTW per crewlid per dag in rekening gebracht.

4. Tenzij uitdrukkelijk schriftelijk anders is aangegeven draagt Opdrachtgever zorg voor eventuele hotelovernachtingen van de crew zoals door F&F aangegeven in de eventueel meegestuurde hotelplanning.

Artikel 5. Betaling / Incasso

1. Opdrachtgever is verplicht om de facturen van F&F te betalen binnen de op de factuur vermelde termijn. Ontbreekt een dergelijke betalingstermijn, dan is Opdrachtgever gehouden om de facturen van F&F te betalen binnen 14 dagen na factuurdatum op een door F&F aan te geven wijze. F&F is uitsluitend gehouden om de gegeven opdracht uit te voeren nadat volledige betaling van Opdrachtgever is ontvangen, tenzij door partijen schriftelijk anders is overeengekomen.

2. De betaling geschiedt effectief in de overeengekomen valuta en zonder verrekening, korting of opschorting. F&F is bevoegd bedragen die zij te eniger tijd van Opdrachtgever heeft te vorderen, te verrekenen met bedragen die F&F of een aan haar verbonden vennootschap verschuldigd is of zal zijn aan Opdrachtgever.

3. Vindt integrale betaling niet plaats binnen de ingevolge lid 1 geldende betalingstermijn, dan is Opdrachtgever van rechtswege zonder nadere ingebrekestelling in verzuim. In geval van verzuim zijn alle betalingsverplichtingen van Opdrachtgever terstond opeisbaar en is Opdrachtgever verplicht tot vergoeding aan F&F van een vertragingsrente over verschuldigde bedragen gelijk aan de wettelijke handelsrente ex artikel 6:119a BW vermeerderd met twee (2) procentpunten. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat F&F de aan de opdracht verbonden werkzaamheden niet zal aanvangen zolang het verzuim voortduurt. F&F is niet aansprakelijk voor eventuele schade, die ontstaat als gevolg van de

dientengevolge ontstane vertraging. Deze schade komt voor rekening en risico van Opdrachtgever.

4. Het komt in de praktijk regelmatig voor dat de oorspronkelijke Opdrachtgever aan F&F verzoekt om de factuur op naam van een andere vennootschap te zetten, die gewoonlijk (al dan niet middellijk) met Opdrachtgever verbonden is. F&F zal in het algemeen aan een dergelijk verzoek voldoen, maar Opdrachtgever blijft – naast de vennootschap aan wie de factuur gericht wordt – hoofdelijk aansprakelijk voor betaling van de facturen van F&F.

5. Indien er grond bestaat te vrezen dat Opdrachtgever haar verplichtingen niet stipt zal nakomen, is Opdrachtgever verplicht op eerste verzoek van F&F terstond genoegzame en in de door F&F gewenste vorm zekerheid te stellen en deze zo nodig aan te vullen voor de nakoming van al zijn verplichtingen. Zolang Opdrachtgever daar niet aan heeft voldaan, is F&F gerechtigd nakoming van haar verplichtingen op te schorten. Indien Opdrachtgever niet binnen 5 dagen na sommatie

gevolg heeft gegeven aan het verzoek van F&F tot het stellen van zekerheid, alsmede in geval van liquidatie, faillissement, surséance van betaling, onderbewindstelling of beslag aan de zijde van Opdrachtgever, zijn alle verplichtingen van Opdrachtgever jegens F&F terstond opeisbaar.

6. Indien Opdrachtgever zijn betalingsverplichtingen niet (tijdig) nakomt zijn alle incassokosten (zowel de gerechtelijke als de buitengerechtelijke) voor rekening van Opdrachtgever. De buitengerechtelijke incassokosten worden berekend conform het Rapport BGK-Integraal 2013, zulks met een minimum van € 1.500,-.

7. Opdrachtgever kan uitsluitend schriftelijk bezwaar maken tegen de factuur binnen 8 dagen na factuurdatum. Na afloop van die termijn wordt Opdrachtgever geacht ingestemd te hebben met de betreffende factuur.

8. Betalingen door of vanwege de Opdrachtgever strekken achtereenvolgens ter voldoening van de door Opdrachtgever verschuldigde buitengerechtelijke incassokosten, de gerechtelijke kosten, de verschuldigde renten en daarna in volgorde van ouderdom van de openstaande hoofdsommen, ongeacht andersluidende aanwijzing van Opdrachtgever.

Artikel 7. Algemene verplichtingen van F&F

1. F&F spant zich in om de opdracht en alle daaraan verbonden werkzaamheden zo goed mogelijk uit te voeren.

Artikel 8. Termijn van (Op)levering

1. De in offertes en Overeenkomsten opgenomen termijnen voor levering van goederen en/of oplevering van producties hebben slechts een indicatieve strekking en zijn geen fatale termijn. F&F streeft er uiteraard naar om binnen deze indicatieve termijnen (op) te leveren. Maar in geval van niet-tijdige (op)levering is F&F eerst in verzuim na schriftelijke ingebrekestelling, waarbij een nadere en redelijke termijn voor (op)levering wordt gesteld, terwijl Afnemer onverminderd tot afname is verplicht.

2. Mocht verzuim na ingebrekestelling intreden, dan zal F&F in overleg treden met Opdrachtgever over (gedeeltelijke) nakoming c.q. ontbinding van de Overeenkomst. Voor zover F&F deels al wel heeft gepresteerd, is ontbinding van de Overeenkomst voor de reeds geleverde prestatie niet mogelijk.

Artikel 9. Algemene beperking van aansprakelijkheid

1. In het geval Opdrachtgever schade lijdt, dan is F&F uitsluitend voor die schade aansprakelijk is als deze het directe gevolg is van het handelen of nalaten van (de eigen medewerkers van) F&F. F&F is niet aansprakelijk voor handelen voor het handelen en/of nalaten van Toeleveranciers of bezoekers van evenementen, tenzij dit handelen en/of nalaten onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering van F&F verzekerd is.

2. In het bijzonder geldt dat F&F niet verantwoordelijk is voor eventuele schade aan het terrein, waarop een Productie wordt uitgevoerd en/of waar de Productie of een evenement plaatsvindt (ook niet als die schade door medewerkers van F&F in het kader van de uitvoering van het werk wordt veroorzaakt). F&F zal uiteraard proberen om eventuele terreinschade te voorkomen, maar mocht terreinschade ontstaan dan komt die schade voor rekening en risico van Opdrachtgever.

3. Indien F&F aansprakelijk is voor door Opdrachtgever geleden schade, dan is dij aansprakelijkheid beperkt tot de door Opdrachtgever geleden directe schade. F&F is niet aansprakelijk voor indirecte schade, schade geleden door derden,

gevolgschade, stagnatieschade, gederfde omzet of winst, immateriële schade, opzichtschade (zijnde schade die door of tijdens de uitvoering van het werk wordt

toegebracht aan zaken waaraan wordt gewerkt of aan zaken die zich bevinden in de nabijheid van de plaats waar wordt gewerkt), etc.

4. Onverminderd het bepaalde in lid 2 van dit artikel, is de aansprakelijkheid van F&F voor de door Opdrachtgever geleden schade voorts beperkt tot het bedrag dat in het desbetreffende geval onder de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering wordt

uitbetaald, met inbegrip van het bedrag van het eigen risico. De polisvoorwaarden van F&F worden op verzoek toegezonden. In oktober 2012 dekt de aansprakelijkheidsverzekering van F&F haar bedrijfsaansprakelijkheid tot een bedrag van € 2.500.000. De hoogte van dit maximum bedrag van de dekking kan variëren. Op eerste schriftelijk verzoek van Opdrachtgever zal F&F het op dat moment geldende maximum bedrag van de dekking aan Opdrachtgever meedelen.

5. Indien om welke reden dan ook geen uitkering krachtens een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering mocht plaatsvinden, dan is de aansprakelijkheid van F&F beperkt tot het aan Opdrachtgever gefactureerde bedrag (exclusief BTW), dat betrekking heeft op de niet, niet-tijdig, niet-juist geleverde prestatie met

een maximum van € 50.000. Kan de schade om welke reden dan ook niet herleidt worden tot een specifiek door F&F gefactureerd bedrag, dan is de aansprakelijkheid van F&F beperkt tot een bedrag van € 50.000,=.

6. Indien er sprake is van overmacht aan de zijde van F&F, is F&F is niet

aansprakelijk voor door Opdrachtgever geleden schade.

Artikel 10. Overmacht

1. Onder overmacht wordt verstaan iedere omstandigheid die de nakoming van de overeenkomst door F&F verhindert en die niet aan F&F toe te rekenen is,

waaronder begrepen (doch niet beperkt tot) staking, ziekte en/of bovenmatig ziekteverzuim, weersomstandigheden, gebrek aan personen en/of materiaal, overheidsmaatregelen, tekortkomingen aan de zijde van door F&F ingeschakelde derden (waaronder begrepen Toeleveranciers), gebreken aan en/of beschadiging van productiemiddelen, transportbelemmeringen, storingen in het verkeer, acts of God,

etc. F&F kan zich ook op overmacht beroepen, als de omstandigheid die overmacht veroorzaakt is ingetreden nadat F&F had moeten (op)leveren.

2. In geval van overmacht heeft F&F het recht de uitvoering van de overeenkomst op te schorten. Indien de periode waarin door overmacht nakoming van de verplichtingen door F&F niet mogelijk is langer duurt dan twee maanden, dan is zowel F&F als Opdrachtgever bevoegd de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te

ontbinden, zonder dat de Opdrachtgever uit dien hoofde recht heeft op enige (schade)vergoeding van F&F.

3. Voor zover F&F voor het intreden van overmacht al gedeeltelijk aan haar verplichtingen heeft voldaan, dan is F&F gerechtigd het reeds geleverde c.q. het leverbare deel afzonderlijk te factureren en is Opdrachtgever gehouden deze factuur te voldoen.

4. Opdrachtgever kan zich voor wat betreft zijn verplichtingen om tijdig en volledige te betalen nimmer op overmacht beroepen.

Artikel 11. Vergunningen

1. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het verkrijgen van alle vergunningen, die nuttig en/of noodzakelijk zijn om de Overeenkomst te kunnen uitvoeren.

2. Op verzoek van Opdrachtgever kan F&F adviseren bij de aanvraag van de noodzakelijke vergunningen. F&F zal zich in dat geval inspannen om Opdrachtgever zo goed mogelijk van advies te voorzien, maar garandeert geen resultaat. Wordt de vergunning om welke reden dan ook niet afgegeven, dan is

F&F daarvoor niet aansprakelijk.

3. Het de verantwoordelijkheid van Opdrachtgever om te voldoen aan de in de vergunning vermelde vereisten en voorwaarden. F&F is daarvoor niet verantwoordelijk noch aansprakelijk. Eventuele extra kosten, die voortvloeien uit de vergunningsvereisten, komen voor rekening van Opdrachtgever.

Artikel 12. Ontbinding

1. F&F is bevoegd haar werkzaamheden op te schorten of de overeenkomst geheel of gedeeltelijk te ontbinden zonder dat daartoe een ingebrekestelling is vereist indien:

1. de opdrachtgever in verzuim is in de nakoming van op hem rustende verplichtingen (inclusief betalingsverplichtingen); en/of

2. het aan F&F is gebleken dat er goede grond is om te vrezen dat Opdrachtgever zijn verplichtingen niet (tijdig) zal nakomen;

3. de Opdrachtgever in staat van faillissement wordt verklaard en/of surseance van betaling aanvraagt; en/of

4. er andere gegronde redenen zijn, die aan Opdrachtgever te wijten zijn en op grond

waarvan van F&F in redelijkheid niet verwacht kan worden de Overeenkomst (ongewijzigd) uit te voeren.

2. Indien de overeenkomst wordt ontbonden krachtens het bepaalde in dit artikel, is Opdrachtgever gehouden om aan F&F alle schade te vergoeden die zij daardoor heeft geleden. Partijen stellen vast dat die schade minimaal gelijk is aan 30% van de overeengekomen prijs voor de totale Productie.

Artikel 13. Intellectuele Eigendomsrechten Derden

1. Opdrachtgever garandeert F&F dat door de nakoming van de overeenkomst, waaronder het verveelvoudigen en/of openbaar maken van zaken zoals informatiedragers, beeld- en geluiddragers, computerprogrammatuur, databestanden etc., geen inbreuk wordt gemaakt op rechten van derden. In dat kader is Opdrachtgever verplicht om zich tevoren op de hoogte te stellen van de door de auteursrechtorganisatie de Stichting BUMA/STEMRA en de naburige-rechtenorganisatie de Stichting SENA gestelde en te stellen voorwaarden voor wat betreft het verveelvoudigen van beeld en/of geluidsdragers en aanverwante zaken.

2. Opdrachtgever is verantwoordelijk voor het verkrijgen van toestemming van de

rechthebbende(n), voor zover die toestemming nodig is voor de uitvoering van de overeenkomst. Indien Opdrachtgever de vereiste toestemming niet verkrijgt, dan wel

nalaat toestemming te vragen, dan wel indien F&F gerede twijfel heeft ten aanzien van het al dan niet bestaan van die toestemming, is F&F de Overeenkomst te ontbinden en/of haar werkzaamheden onder de Overeenkomst op te schorten.

3. Opdrachtgever vrijwaart F&F tegen alle aanspraken of schadeclaims van derden gebaseerd op schending van intellectuele eigendomsrechten.

Artikel 14. Intellectuele Eigendomsrechten F&F

1. F&F is rechthebbende van alle intellectuele eigendomsrechten (inclusief auteursrecht), die ontstaan in de totstandkoming en/of uitvoering van de Overeenkomst door F&F (daaronder uitdrukkelijk begrepen alle intellectuele eigendomsrechten verbonden aan de offerte en de in de offertefase aan

Opdrachtgever gepresenteerde plannen, modellen en ontwerpen, etc.), inclusief alle

rechten op kopij, zetsel, ontwerptekeningen, computerprogrammatuur, modellen,

werk- en detailtekeningen, informatiedragers, computerprogrammatuur, databestanden, fotografische opnamen, films en soortgelijke productie- en

hulpmiddelen.

2. Opdrachtgever is uitsluitend gerechtigd om gebruik te maken van zaken waarop intellectuele eigendomsrechten van F&F rusten met de voorafgaande schriftelijke instemming van F&F. Indien F&F integraal betrokken is bij de realisatie van het betreffende ontwerp waarop het eigendomsrecht rust, dan wordt die toestemming geacht te zijn gegeven.

3. In geval Opdrachtgever het bepaalde in lid 2. van dit artikel overtreedt, verbeurt Opdrachtgever aan F&F een direct opeisbare boete gelijk aan eenmaal het bedrag, dat door F&F aan Opdrachtgever is geoffreerd voor de integrale realisatie van het gehele ontwerp waarin het overtreden intellectuele eigendomsrecht was

opgenomen. De boete bedraagt minimaal € 25.000, ook als het geoffreerde bedrag in werkelijkheid lager was.

4. Tenzij uitdrukkelijk anders overeengekomen, blijft F&F eigenaar van alle ten behoeve van de uitvoering van de Overeenkomst ontwikkelde zaken zoals ontwerptekeningen, zetsels, ontwerptekeningen, modellen, werk- en detailtekeningen, informatiedragers, databestanden, fotografische opnamen, litho’s, clichés, films,

randapparatuur en dergelijke, ook als deze apart geoffreerd zijn of apart op de factuur staan vermeld. F&F is niet gehouden deze zaken af te geven aan Opdrachtgever, noch om deze voor Opdrachtgever te bewaren.

Artikel 15. Door F&F ter beschikking gestelde zaken

1. De bepalingen van Hoofdstuk 3 (Huur en Verhuur) van deze Voorwaarden zijn van overeenkomstige toepassing op eventuele, door F&F aan de Opdrachtgever voor de uitvoering van de Overeenkomst ter beschikking gestelde zaken.

Artikel 16. Door Opdrachtgever ter beschikking gestelde zaken

1. Opdrachtgever staat ervoor in dat de door hem in het kader van de uitvoering van de Overeenkomst ter beschikking gestelde zaken en/of materialen in goede staat zijn, veilig zijn en geschikt zijn voor het doel waarvoor deze zullen worden gebruikt.

2. F&F zal de door Opdrachtgever aan haar ter beschikking gestelde zaken ten behoeve van de uitvoering van een Overeenkomst bewaren en/of gebruiken met de nodige zorg. F&F is niet aansprakelijk voor schade aan – of vermissing / diefstal van – ter beschikking gestelde zaken.

3. Opdrachtgever is gehouden om F&F op het moment van het ter beschikking stellen van zaken in te lichten over de eigenschappen daarvan en de wijze waarop het moet worden gebruikt.

4. Indien en voor zover Opdrachtgever gegevens en/of data aan F&F ter beschikking stelt, zal Opdrachtgever ervoor zorg dragen dat hij (voorafgaand aan de ter beschikking stelling) daarvan kopieën heeft gemaakt.

5. Indien tijdens de bewaring zaken verloren gaan, of onbruikbaar worden, om welke reden dan ook, zal Opdrachtgever op verzoek van F&F een nieuw exemplaar verstrekken.

6. Indien Opdrachtgever aan F&F informatiedragers, elektronische bestanden en/of software verstrekt, dan garandeert Opdrachtgever dat deze (1) vrij zijn van virussen en defecten; en (2) het gebruik daarvan door F&F geen inbreuk maakt op enig intellectueel eigendomsrecht van derden.

Artikel 17. Overname Personeel

1. Het is Opdrachtgever gedurende de looptijd van de Overeenkomst alsmede een jaar na beëindiging daarvan verboden om – direct of indirect – medewerkers van F&F

(of diens Toeleveranciers), die betrokken zijn geweest bij de uitvoering van de Overeenkomst, in dienst te nemen, dan wel op basis van een overeenkomst vanopdracht of anderszins werkzaamheden te laten verrichten en/of adviezen te laten

verstrekken buiten F&F om.

Artikel 18. Geheimhouding

1. Partijen zijn verplicht tot geheimhouding van alle vertrouwelijke informatie die zij in het kader van de Overeenkomst van elkaar of uit andere bron hebben verkregen, tenzij op rechterlijk bevel. Informatie geldt als vertrouwelijk als dit door de andere partij is medegedeeld of als dit voortvloeit uit de aard van de informatie.

Artikel 19. Boetebeding

1. In geval Opdrachtgever het bepaalde in de artikelen 17 (overname personeel) en/of 18 (geheimhouding) overtreedt, verbeurt Opdrachtgever aan F&F een direct opeisbare boete van € 25.000, te vermeerderen met € 5.000 voor iedere dag dat de overtreding voortduurt. Verbeurte van een boete laat onverlet de overige rechten van F&F, waaronder het recht op nakoming of het recht om

– in plaats van een boete

– vergoeding van volledige schade te vorderen.

Artikel 20. Toepasselijk recht en geschillen

1. Alle rechtsverhoudingen tussen F&F en Opdrachtgever worden beheerst door het Nederlandse recht.

2. De Rechtbank (respectievelijk de Kantonrechter) in Rotterdam is mede relatief bevoegd om kennis te nemen van – en te oordelen over – eventuele geschillen tussen F&F en Opdrachtgever.

HOOFDSTUK 2. KOOP, VERKOOP, LEVERING

De in dit Hoofdstuk 2. opgenomen bepalingen gelden als aanvulling op het bepaalde in

Hoofdstuk 1 (Algemene Bepalingen) en zijn van toepassing in de situatie dat F&F specifieke zaken aan  Opdrachtgever verkoopt en in eigendom overdraagt.

Artikel 1. Levering van zaken, Risico en Transport

1. Zaken zijn voor rekening en risico van Opdrachtgever met ingang van het moment van levering. Levering wordt geacht te hebben plaatsgevonden op het moment dat de betreffende zaak het magazijn van F&F (dan wel het magazijn van derden) verlaat om aan Opdrachtgever te worden verzonden / getransporteerd.

2. Indien en voor zover F&F zorg draagt voor het transport van zaken, dan doet dat geen afbreuk aan het bepaalde in lid 1 van dit artikel. F&F bepaalt de wijze van vervoer, evenals de verpakking en de te volgen route. Het transport vindt onder alle omstandigheden plaats voor rekening en risico van de Opdrachtgever, die desgewenst zelf gehouden is om eventueel een transportverzekering te sluiten.

3. Opdrachtgever is verplicht de zaken op de afgesproken plaats van aflevering in ontvangst te nemen en direct te lossen. Indien Opdrachtgever niet (tijdig) mee werkt aan het feitelijk in ontvangst nemen van de te leveren zaken of verzoekt om de zaken op een andere locatie op te slaan, dan is desondanks het risico voor de zaken

overgegaan.

4. Opdrachtgever staat ervoor in dat de locatie van aflevering goed bereikbaar is (ook voor vrachtauto’s) en dat er voldoende parkeerplaatsen aanwezig zijn voor de door F&F in te zetten transportmiddelen.

5. Indien de datum van feitelijke levering op verzoek van Opdrachtgever wordt uitgesteld, dan gaat het risico voor de zaken desondanks op Opdrachtgever over met ingang van het moment dat deze zaken in de administratie en/of de opslagruimte van F&F als ‘goederen van Opdrachtgever’ zijn geïdentificeerd. De kosten van opslag en verzekering zijn voor rekening van Opdrachtgever.

6. F&F neemt de zaken, die in eigendom zijn overgedragen aan Opdrachtgever, niet meer mee terug naar haar opslagruimte (bijvoorbeeld na afloop van een evenement). Opdrachtgever zal zelf zorg moeten dragen voor transport en opslag van deze zaken.

Artikel 2. Drukwerk

1. Opdrachtgever is zich ervan bewust, dat F&F overeengekomen druk- en printwerk uitbesteed aan Toeleveranciers. F&F staat er daarbij voor in, dat de Toeleverancier ernaar zal streven om het druk- en printwerk naar tevredenheid op te leveren. Het is de verantwoordelijkheid van Opdrachtgever om te printen teksten, afbeeldingen, logo’s, etc. tijdig en foutloos aan te leveren in de door de Toeleverancier

op te geven format.

Artikel 3. Conformiteit en Reclame

1. Opdrachtgever dient direct na levering te onderzoeken of de zaken aan de Overeenkomst beantwoorden. Indien dit niet het geval is, kan Opdrachtgever daarop geen beroep meer doen indien hij F&F niet binnen 10 werkdagen na levering

(althans nadat de constatering redelijkerwijs mogelijk was) daarvan schriftelijk en gemotiveerd kennis heeft gegeven.

2. Met ingang van het moment dat zaken feitelijk (geheel of gedeeltelijk) door de Opdrachtgever in gebruik zijn genomen, kan Opdrachtgever zich er niet meer op beroepen dat de geleverde zaken gebrekkig en/of non-conform zouden zijn.

3. Gebreken en/of afwijkingen in kleur, kwaliteit en/of hoeveelheid, die binnen redelijke grenzen blijft en die een feitelijke ingebruikname niet in de weg staan, vormen geen grond voor reclame. Opdrachtgever is tot afname van die zaken gehouden. Hetzelfde geldt voor soortgelijke afwijkingen tussen geleverde zaken / opgeleverde producties enerzijds en het oorspronkelijke ontwerp, tekeningen, modellen, zet- of drukproeven

etc. anderzijds.

4. Retourzendingen worden slechts geaccepteerd na voorafgaande schriftelijke goedkeuring van F&F.

Artikel 4. Eigendomsvoorbehoud

1. F&F behoudt zich de eigendom van geleverde zaken voor tot aan het moment dat Opdrachtgever integraal aan al haar betalingsverplichtingen onder de betreffende overeenkomst tot levering jegens F&F heeft voldaan, waaronder mede begrepen

de verplichtingen tot betaling van kosten, renten, schade en toeslagen.

2. In het geval de levering deel uitmaakt van een reeks leveringen wordt de eigendom van alle geleverde zaken voorbehouden totdat alle betalingsverplichtingen, verband houdende met deze reeks leveranties, zijn nagekomen.

3. Zolang de eigendom niet is overgegaan, is F&F gerechtigd de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken terug te nemen. Opdrachtgever is verplicht om daaraan haar medewerking te verlenen en verleent F&F hierbij onherroepelijk machtiging om daartoe de ruimten te (doen) betreden waar deze zaken zich bevinden.

4. Op geleverde zaken waarvan de eigendom op Opdrachtgever is overgegaan en die zich nog in handen van Opdrachtgever bevinden, vestigt Opdrachtgever hierbij ten behoeve van F&F een pandrecht tot zekerheid van de nakoming van vorderingen, anders dan die genoemd in lid 1. van dit artikel, van F&F op Opdrachtgever. Op

eerste verzoek van F&F zal Opdrachtgever de zaken, die vallen onder dit pandrecht, aan F&F ter hand stellen om daarmee een vuistpand te realiseren. Lid

3. van dit artikel is daarbij van overeenkomstige toepassing.

5. Opdrachtgever is niet bevoegd de onder het eigendomsvoorbehoud vallende zaken te verpanden noch op enige andere wijze te bezwaren.

6. Opdrachtgever is gehouden om de onder eigendomsvoorbehoud geleverde zaken te verzekeren en verzekerd te houden tegen de gebruikelijke risico’s (waaronder ten minste begrepen brand, beschadiging, diefstal, etc.).

Artikel 5. Garantie

1. F&F geeft geen andere of verdergaande garantie op zaken dan de standaard

fabriekgarantie, geldend voor het betreffende product. De fabrieksgarantie zal

gewoonlijk bij het product zijn ingesloten, maar kan desgewenst ook separaat bij F&F worden opgevraagd. Alsdan zal de tekst van deze garantie kosteloos aan

Opdrachtgever (of een door Opdrachtgever aan te wijzen derde) worden gezonden.

2. Wordt door de fabrikant in het algemeen geen fabrieksgarantie op het product

verstrekt, dan garandeert F&F de werking van door haar geleverde elektronische

apparaten gedurende een periode van 6 maanden bij normaal gebruik binnenshuis, en

mits gebruikt overeenkomstig de geldende voorschriften voor het betreffende product.

In geval het geleverde elektronische product binnen deze garantietermijn gebrekkig

blijkt te zijn, zal Opdrachtgever het product aan F&F retourneren. F&F draagt

zorg voor reparatie dan wel vervanging van het gebrekkige product. Tot meer dan dat

is F&F niet gehouden. In geen geval is F&F gehouden tot betaling van enige

schadevergoeding wegens de mogelijke gebrekkigheid van een apparaat gedurende de

garantietermijn. Het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden aan de producten zonder

de schriftelijke toestemming van F&F doet iedere garantie vervallen.

3. Opdrachtgever zal bij doorverkoop van zaken aan derden eenzelfde beperking van

garantie met de betreffende derde overeenkomen.

HOOFDSTUK 3. HUUR EN VERHUUR

De in dit Hoofdstuk 3. opgenomen bepalingen gelden als aanvulling op het bepaalde in

Hoofdstuk 1 (Algemene Bepalingen) en zijn van toepassing in de situatie dat F&F

zaken aan Opdrachtgever verhuurt. Zie aanvullend de Algemene Verhuurvoorwaarden F&F Productions

Artikel 1. Verhuur en Risico

1. Het risico voor gehuurde zaken gaat op Opdrachtgever over op het moment van

aflevering van het gehuurde. Aflevering wordt geacht te hebben plaatsgevonden op

het moment dat de betreffende zaak het magazijn van F&F (dan wel het

magazijn van de door F&F ingeschakelde verhuurders, Toeleveranciers en/of

derden) verlaat om aan Opdrachtgever te worden verzonden / getransporteerd, dan

wel (als dat eerder is) op het moment dat het gehuurde feitelijk aan de

Opdrachtgever ter hand is gesteld.

2. Opdrachtgever draagt zorg voor verzekering van gehuurde zaken op all-risk niveau

tegen integrale vervangingswaarde met uitgebreide dekking (inclusief dekking bij

gebruik in buitenlocaties indien van toepassing). Opdrachtgever is er daarbij

verantwoordelijk voor dat voldaan wordt aan de geldende verzekeringsvoorwaarden.

Artikel 2 van Hoofdstuk 4 van deze Voorwaarden is van toepassing.

3. Het risico voor gehuurde zaken gaat weer op F&F over op het moment dat

F&F het gehuurde heeft gecontroleerd na retournering daarvan op de wijze als

is aangegeven in artikel 2.4 van dit Hoofdstuk van deze Voorwaarden.

4. Alle lasten, belastingen en boetes, die voortvloeien uit het gebruik van het gehuurde

gedurende de huurperiode, zijn voor rekening van Opdrachtgever.

5. Het bepaalde in artikel 1 van Hoofdstuk 2 (Levering van zaken, risico en transport) is

van overeenkomstige toepassing op de verhuur van zaken.

Artikel 2. Waarborgsom en Retournering Gehuurde

1. Voordat het gehuurde aan Opdrachtgever ter beschikking wordt gesteld, zal

Opdrachtgever aan F&F een door F&F vast te stellen redelijke waarborgsom

betalen. Deze waarborgsom kwalificeert niet als vooruitbetaalde huur. F&F zal

de waarborgsom onder zich houden totdat F&F de geretourneerde zaken heeft

kunnen controleren. Na controle zal F&F het bedrag van de waarborgsom onder

aftrek van eventuele bedragen die Opdrachtgever aan F&F verschuldigd is, aan

Opdrachtgever terugbetalen.

2. Opdrachtgever dient er zorg voor te dragen dat de gehuurde zaken uiterlijk op de

overeengekomen einddatum weer op het kantoor van F&F worden

geretourneerd, dan wel op een door F&F aan te geven wijze feitelijk en

onbelemmerd aan F&F in bezit worden gesteld. Geretourneerde zaken (inclusief verpakking / emballage) dient zich in dezelfde staat te bevinden als waarin

Opdrachtgever het gehuurde heeft ontvangen. In geval gehuurde zaken niet (tijdig)

weer feitelijk en onbelemmerd door huurder aan F&F ter beschikking worden

gesteld, dan (1) is Opdrachtgever gehouden om aan F&F een redelijke huur

door te betalen; en (2) komen alle uit de vertraagde retournering voortvloeiende

kosten en schaden voor rekening van Opdrachtgever. Opdrachtgever doet daarbij

afstand van recht om zich op overmacht te beroepen.

3. Worden gehuurde zaken opgehaald, dan dienen deze zaken inclusief emballage

gesorteerd, gereinigd, geordend en gestapeld, op de begane grond gereed te staan.

4. Gehuurde zaken zullen binnen 48 uur na retourneming door (of namens) F&F

worden gecontroleerd. De door F&F geconstateerde resultaten van de controle

zijn bindend en zullen aan Opdrachtgever worden meegedeeld. Als Opdrachtgever bij

de controle aanwezig wil zijn, dan dient hij dat bij het aangaan van de

Overeenkomst aan te geven.

5. Eventuele beschadiging, vermissingen en/of vervuiling / verontreiniging van

geretourneerde gehuurde zaken en/of emballage zullen op kosten van

Opdrachtgever worden hersteld of vervangen.

Artikel 3. Verplichtingen Opdrachtgever

1. Opdrachtgever is verplicht om F&F te allen tijde toegang tot het gehuurde te

verschaffen, aanspraken van derden op het gehuurde af te wijzen en F&F

hiervoor te vrijwaren. Onderverhuur en beschikbaarstelling aan derden is niet

toegestaan.

2. Opdrachtgever is verplicht preventieve maatregelen te nemen ter voorkoming van

diefstal en/of schade aan het gehuurde en zal daarnaast dagelijks onderhoud

verzorgen.

3. Eventuele schade aan het gehuurde en/of vermissing/diefstal daarvan binnen de

huurperiode dient onmiddellijk na ontdekking aan F&F te worden gemeld.

Opdrachtgever is verplicht om aangifte te doen van eventuele vermissing/diefstal

van het gehuurde, waarbij Opdrachtgever een kopie van het betreffende proces

verbaal aan F&F zal overhandigen.

4. Bij diefstal en/of (economische) total-loss van het gehuurde zal Opdrachtgever aan

F&F de vervangingswaarde van het gehuurde vergoeden, te vermeerderen met

de eventuele overige schade van F&F en/of haar Toeleveranciers uit hoofde van

expertisekosten, gederfde omzet / winst, schade, etc. Opdrachtgever is ook

aansprakelijk voor vergoeding van deze kosten, als de schade, het verlies, de

diefstal of het onbruikbaar of waardeloos maken van het gehuurde niet aan zijn

schuld te wijten is.

Zie aanvullend onze Algemene Verhuurvoorwaarden F&F Productions

HOOFDSTUK 4. PRODUCTIE

De in dit Hoofdstuk 4. opgenomen bepalingen gelden als aanvulling op het bepaalde in

Hoofdstuk 1 (Algemene Bepalingen) en zijn van toepassing in de situatie dat F&F

een Productie voor Opdrachtgever verzorgt.

Artikel 1. Verplichtingen F&F

1. F&F spant zich in om alle werkzaamheden voor – en advisering over – een

Productie (inclusief de daarbij noodzakelijke vergunningen) zo goed mogelijk te

verrichten, maar garandeert geen resultaat.

2. F&F treedt ten opzichte van Opdrachtgever op als hoofdopdrachtnemer van de

Productie. Het is Opdrachtgever bekend dat F&F voor de daadwerkelijke

uitvoering van de Productie diverse Toeleveranciers inschakelt, zowel voor de verhuur

en levering van zaken en materialen als voor de eventuele installatie- en

bouwwerkzaamheden.

3. De aansprakelijkheid van F&F voor door Opdrachtgever of derden geleden

schade, die het directe of indirecte gevolg is van (1) eventuele tekortkomingen in de

werkzaamheden van bedoelde Toeleveranciers; en/of (2) door Toeleveranciers

geleverde zaken die gebrekkig blijken te zijn, is beperkt tot het bedrag dat F&F

feitelijk van de tekortschietende Toeleverancier heeft ontvangen als vergoeding voor

de door Opdrachtgever (en/of de betrokken derde) geleden schade. F&F zal

binnen redelijke grenzen incassomaatregelen nemen om deze schadevergoeding van

de betreffende Toeleverancier te verkrijgen.

Artikel 2. Verzekering

1. Als professionele organisatie heeft F&F zelf een aantal doorlopende verzekeringen

afgesloten, waaronder een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering, een WAMverzekering voor ingehuurde werktuigen, en een millieuschadeverzekering.

2. F&F kan Opdrachtgever desgevraagd assisteren en adviseren bij het aanvragen van de juiste verzekering en dekking voor evenementen en/of Producties. F&F zal zich in dat geval inspannen om Opdrachtgever zo goed mogelijk van advies te voorzien, maar garandeert geen resultaat. Wordt de verzekering om welke reden dan ook niet afgegeven, dan is F&F daarvoor niet aansprakelijk.

3. Opdrachtgever is zich ervan bewust dat het verkrijgen van een evenementenverzekering met ‘weerdekking’ slechts mogelijk is, indien en voor zover de verzekering ten minste 15 dagen voorafgaand aan het te verzekeren evenement wordt afgesloten.

4. Ook indien F&F Opdrachtgever heeft geassisteerd bij het aanvragen van verzekeringen, komt het eventuele eigen risico onder de verzekering voor rekening en risico van Opdrachtgever.

Start met typen en druk op enter om te zoeken.